Erwtensoep warmt je weer helemaal op nu het kouder is. Het is super simpel om te maken. Maak ook eens deze vegan variant. Het voordeel is dat het nog steeds heel erg lekker is, maar wel veel minder vet. Dus als je lekker wilt eten en ook wat minder vet, dan is dit de ideale erwtensoep. Het is zo ontzettend vol van smaak. Eet er volkorenbrood bij, om een volwaardig eiwit binnen te krijgen. Want peulvruchten met volkorenbrood zorgt voor een juiste combinatie van aminozuren. Enne…mocht je thuis commentaar krijgen waar de rookworst is…die is er niet. Probeer het eerst maar eens en voor degene die het rookworstverdriet niet te boven komt, kun je altijd nog het laatste halfuur van de kooktijd in een apart pannetje wat rookworst aan de soep toevoegen.

Dit heb je nodig voor Vegan Erwtensoep (6 tot 8 personen)

2 liter groentebouillon
1 pak spliterwten (500g)
halve knolselderij, geschild en in stukken gesneden
2 preien, schoongemaakt en gesneden
2 winterwortels, geschild en in kleine stukken gesneden
1 grote ui, gepeld en in stukjes
2 aardappelen, geschild en in stukken gesneden
1 bos peterselie, inclusief steeltjes, gewassen en fijngesneden
1 bos selderij, inclusief steeltjes, gewassen en fijngesneden
4 laurierbladeren

Zo maak je Vegan Erwtensoep

1. Breng de bouillon in een grote pan aan de kook.

2. Spoel de spliterwten in een vergiet of zeef af, onder de kraan. Voeg ze toe aan de bouillon.

3. Doe alle verdere ingrediƫnten in de pan. Laat, op een zacht vuur, de erwtensoep ongeveer anderhalf tot twee uur koken. Tussendoor regelmatig even goed in de pan roeren. Verwijder alle laurierbladeren als de erwtensoep klaar is. Bestrooi eventueel met wat versgemalen zwarte peper.

Dat is alles! Wil je liever een wat gelijkmatigere erwtensoep? Je kunt het ook wat fijner maken met de staafmixer. Geniet ervan! Enne… mocht je opzien tegen de kooktijd, je kunt het ook ’s avonds maken voor de volgende dag of een keer in het weekend. Het is zo fijn om ook wat in te vriezen voor later. Handig als je eens geen zin hebt om te koken.