Courgette bowl

Het courgetteseizoen is begonnen en dit betekent dat ik volop courgettes kan oogsten in de moestuin. Laatst maakte ik een courgette bowl, met zilvervliesrijst en een vegan kaas. Ik was zo benieuwd naar hoe dit alternatief voor kaas zou smaken.

Het is trouwens een alternatief voor feta. Ik kocht het gewoon in de supermarkt, uit nieuwsgierigheid. Nu vinden sommige mensen dat alternatieven onzin zijn als je vega(n )wilt eten. Waarom moet het kaas heten of worst, hoor ik vaak. Ik denk om de drempel wat lager te maken en producten vervangen door soortgelijke vega(n) producten maakt het simpeler. Vooral als je hier net mee begint. Iedereen heeft hier natuurlijk een eigen mening over en het is fijn als iedereen elkaar met respect blijft behandelen hierin. Ik kan je zeggen dat het alternatief voor feta in ieder geval heel goed smaakte. Je kunt natuurlijk ook gewoon feta gebruiken in dit recept. Dat is aan jou.

Of ik een vegetariër of veganist ben? Nee, ik eet ook weleens vlees, vis of gevogelte en gebruik zowel “gewone” zuivel als plantaardige “zuivel”. Wel eet ik de meeste tijd plantaardig en dit bevalt me heel goed. Volgens mij is het tijd voor het recept. Ik hoop dat je ervan geniet. Lees ook vooral de tip die ik onder het recept heb geplaatst.

Dit heb je nodig voor 2 tot 3 personen

2 courgettes
200 g kikkererwten uit pot of blik
150 g zilvervliesrijst
150 g vegan feta (Ik kocht Violife Greek White) of gebruik feta
1 blikje tomatenpuree van 70 g
1 theelepel komijnpoeder
150 ml water
olijfolie

Zo maak je deze Courgette Bowl

1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Was de courgette, snijd in plakjes en bak de plakjes bruin en gaar in een koekenpan met een scheutje olijfolie. Ik had twee bakrondes, want het paste niet in één keer in de pan. Breng eventueel op smaak met wat zout. Lees eerst de tip onderaan het recept.
3. Doe de tomatenpuree met komijnpoeder, water en kikkererwten in een pan. Roer de saus met de kikkererwten door elkaar. Laat goed verhitten en zachtjes pruttelen totdat de saus wat dikker is. Af en toe roeren.
4. Snijd de vegan feta in blokjes.
5. Doe de rijst in kommen, verdeel kikkererwten met de saus en de plakjes courgette en blokjes “kaas” erover.

Eet smakelijk!

Tip: zowel de vegan feta als feta zijn van zichzelf al zout. Maak het gerecht gezonder door de courgette niet te zouten en de (vegan) feta te verkruimelen over het gerecht, in plaats dat je ze in blokjes snijdt. Dan mengt de zoute kaas zich beter door het gerecht.