Deze stevige, dikke maaltijdsoep smaakt heerlijk met een kaasbroodje. Je kunt het ook goed als lunch eten. Bestrooi het met ham, zoals ik, of varieer met bijvoorbeeld uitgebakken spekjes.
Dit heb je nodig voor 4 kommen Aardappel-Preisoep met Ham
750 ml kippenbouillon
1 flinke prei, gewassen en in ringen gesneden
2 uien, gepeld en in grove stukken
550 gram (iets kruimige) aardappelen (gewicht ongeschild), geschild in stukken gesneden en gespoeld
100 gram yorkham of achterham (plakjes), in stukjes gesneden
1 theelepel gedroogde salie
zout en peper
olijfolie
eventueel een scheutje room
1 bosui, gewassen en in ringen gesneden
verder nodig: staafmixer
Zo maak je Aardappel-Preisoep met Ham
1. Bak de ui bruin in een pan met wat olijfolie, op zacht vuur, onder regelmatig roeren.
2. Voeg de prei toe en de salie. Bak een paar minuten zachtjes mee.
3. Doe de aardappels erbij, de bouillon en breng het aan de kook. Laat op zacht vuur, met deksel op de pan, ongeveer 20 minuten koken.
4. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Breng verder op smaak met zout en peper.
5. Verdeel de soep over de kommen, doe er eventueel een scheutje room in en bestrooi met de stukjes ham en ringen bosui. Serveer er bijvoorbeeld een kaasbroodje bij. Eet smakelijk!