Als het herfst is, wordt de moestuin steeds kaler. Ik heb weinig wintergroenten in de moestuin. In de winter kom ik er niet zo vaak en heb ik even een moestuinpauze. Dan houd ik me graag bezig met andere leuke dingen. Met deze blog neem ik je mee in het reilen en zeilen van mijn moestuin. Als je het leuk vindt, zal ik vaker via mijn blog verslag doen. Lees je mee?

Op dit moment ben ik vooral bezig met snoeien en onkruid wieden. Tussendoor heb ik nog het een en ander geoogst, zoals de laatste courgettes, pompoenen, pastinaken, zoete aardappelen en wat wortelen. Ook kruiden heb ik geoogst om thuis te drogen. Het is geen straf om in de moestuin te zijn, als de zon schijnt. Het herfstlicht vind ik altijd zo mooi.

Moestuinbedden mulchen

Graag bedek ik mijn moestuinbedden met plantaardig materiaal, zoals snoeiafval of groenbemesters. Dit beschermt de grond en zorgt dat de voedingsstoffen niet zo snel wegspoelen. Op één bed heb ik groenbemester phacelia gezaaid. Eerst liet ik dit tot bloei komen, eerder dit jaar, omdat het zo mooi is en het is bovendien goed voor de bijen. Ik snoeide het af na de bloei en de in het zaad geschoten bloemen liet ik op het bed liggen. Er ontstond hierdoor een tweede groei en deze heb ik vóór de bloei onlangs afgeknipt. Een week later heb ik het losgeschoffeld en het plantaardige materiaal op het bed laten liggen zodat de grond zoveel mogelijk bedekt blijft. Dit heet mulchen. In alle jaargetijden is het handig om je moestuinbedden bedekt te houden, zodat de grond niet zo snel uitdroogt en de voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden blijven.

Mulchen met stro

Mulchen kun je doen met allerlei plantaardige, materialen maar ook bijvoorbeeld schapenwol. Hooi of stro is een goede optie als het biologisch is. Voorheen haalde ik weleens wat niet-biologisch stro of hooi bij een tuincentrum, maar daar ben ik mee gestopt omdat ik geen pesticiden en dergelijke in mijn moestuin wil. Ik stond er eerder niet bij stil dat dit erin kon zitten. Mocht iemand een tip hebben voor biologisch stro of hooi, dan hoor ik het graag. Hier ben ik al een tijdje naar op zoek. Op dit moment gebruik ik dus mijn eigen tuinafval om te mulchen. Ook Oost-Indische kers is hier heel geschikt voor en daar heb ik heel veel van in de moestuin. Het enige nadeel is dat het daarom ook elk jaar overal opkomt in de moestuin, maar zelf vind ik dit geen probleem. Het bedekt de grond, beschermt planten en wat te veel is gooi ik gewoon op de composthoop.

Groene aspergeplanten verzorgen

De groene asperges moesten ook gekortwiekt worden. Het is namelijk zo dat je de groene asperges rond half juni niet meer oogst maar door laat schieten. Zo kunnen de asperges weer op kracht komen voor volgend jaar. Zodra het loof geel wordt, meestal in oktober, snoei je het en voer je het groen af. Dan zijn de voedingsstoffen weer terug in de wortel van de plant, voor volgend jaar. Het is altijd een hele klus om de asperges te snoeien en het ruimt lekker op. Ik ben blij dat mijn wederhelft deze taak op zich heeft genomen. Binnenkort strooi ik nog wat compost over de gesnoeide asperges. Ook bescherm ik de wortels van de plant met wat snoeiafval van de Oost-Indische kers.

Compost en Oost-Indische kers op de gesnoeide asperges

Dit was het voor nu. Ik wens je een fijne dag verder en wie weet snel tot ziens voor een volgend tuinverslag op mijn blog. Wil je zien wat ik in de tussentijd in de moestuin doe? Volg me dan op Instagram.